Translate

zaterdag 15 februari 2014

Paard in Nood Spanje: "Een paard heeft hier geluk als het naar de slachter mag dat scheelt veel hongerleed"

http://www.paardinnoodspanje.nl/ Link naar meer foto's en video's

Nederlandse paardenredders nu zelf in nood in Spanje


  
Laura Hoitsema bij een van de vele uitgemergelde paarden die haar stichting in Spanje redde van de hongerdood. © Facebook.


Veulens die dagen liggen te creperen van de honger, paarden die de hongerdood sterven door lange wachtlijsten voor slachthuizen ... de Nederlandse stichting Paard in Nood in Spanje weet niet meer waar ze moet beginnen bij het redden van edele viervoeters. Door de crisis is het aanbod zo groot dat ze geen geld meer heeft om alle kosten te dragen.
 
© Facebook.
© Facebook.
 
'Het is hier een slagveld,' zegt Laura Hoitsema wanhopig over de telefoon vanuit Crevillent bij Alicante. 'Door de crisis reizen wij nu door heel Spanje om paarden te redden. Andere stichtingen roepen onze hulp in omdat ze zelf vol zitten. We krijgen zelfs noodkreten vanuit Portugal.'

De stichting Paard in Nood Spanje heeft volgens haar plek voor 190 paarden maar zit met de huidige 96 aan haar financiële maximum. Terwijl de wachtlijst dagelijks groeit. 'Er staan al 30 paarden op. We zouden ze dolgraag helpen maar hebben eenvoudigweg geen geld,' verzucht de Nederlandse paardenredster.

'Na kruisingen nu raspaarden'

Hoitema is sinds 2010 actief in Spanje en luidde twee jaar geleden ook al de noodklok, zo berichtte het AD destijds. Die noodkreet leverde een hoop donaties op maar de crisis is sindsdien alleen maar erger geworden en slaat nu 'meedogenloos' toe in Spanje, zegt de Nederlandse. Ze plaatste haar noodkreet al op Facebook maar benadert nu ook de media.

Redde haar stichting aanvankelijk vooral kruisingen, paarden met een vader en moeder van een ander ras, de afgelopen maanden kwamen daar steeds meer raspaarden met papieren bij. 'De meeste eigenaars zijn middenstanders die nu ook zwaar getroffen worden door de crisis. Er is gewoon he-le-maal geen geld meer.'

Bij gebrek aan opvang kloppen steeds meer paardenbezitters aan bij de slachthuizen maar ook daar zijn wachtlijsten, weet Hoitema. 'Een paard heeft hier geluk als hij naar de slacht mag. Dat scheelt veel hongerleed,' zegt de Almeerse met een diepe zucht.

Vaak al te laat

Bij gebrek aan opvang en andere alternatieven worden paarden meer en meer aan hun lot overgelaten, constateert Hoitema. Vooral paarden zonder chip zijn volgens haar het slachtoffer. 'Die komen het slachthuis niet binnen en worden door hun wanhopige baasjes steeds vaker opgesloten om de hongerdood te sterven. Als we ter plekke komen is het vaak al te laat,' zegt de paardenliefhebster met een brok in haar keel.

Ze vraagt zich af hoe het verder moet. 'Paardenbezitters komen hier huilend aan de poort, niet meer wetende wat te doen. Daarom luiden wij de noodklok. Dit kan zo niet langer. Wij hebben dringend donaties nodig om de naam van onze stichting eer aan te kunnen doen en paarden in nood te helpen. Zodra ze weer gezond zijn, gaan de dieren naar een nieuw baasje die hun verzorging wél kan betalen.

Bron : Het AD'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten