Translate

zaterdag 26 juli 2014

Voor baasjes van reptielen die verstand hebben van slangen is dit artikel een MUST


Kreeg weer een prachtig nieuwsbericht binnen van de International Fund for Animal Welfare ( IFAW ) www.ifaw.org :



Vandaag berichten we u over een reddingsactie die totaal anders was dan we tot nu toe hebben meegemaakt. Dr. Jahan Ahmed , dierenarts namens het International Fund for Animal Welfare – Wildlife Trust of India (IFAW-WTI) en werkzaam bij het Berenopvangcentrum in Pakke, Arunachal Pradesh, speelde voor verloskundige en hielp bij de geboorte van vijf prachtige slangen, Copperhead Racers (Coelognathus radiatus)]. Dr. Ahmed doet zelf verslag. -- SS
 
Hoe kun je iets ‘redden’ wat nog niet eens geboren is?
Toch hebben we dat zojuist gedaan!
 
Elk jaar krijgen we honderden verzoeken van mensen die vragen of we vogels, zoogdieren of reptielen bij hen weg willen halen. Dit was de eerste keer dat we gebeld werden om eieren te redden!
Er waren er wel 16, samengeklonterd tot een massa die hun nest vormde. Deze vaalwitte, langwerpige eieren, iets kleiner dan een pingpongbal en aanvoelend als hard plastic, was door een inwoner van Jamaguri onder zijn bed gevonden.
 
De huiseigenaar, Biju Agarwal, zei dat zijn gezin een slang had verjaagd uit hun van bamboe en leem gebouwde hut.  Pas later vond hij de eieren en lichtte hij een medewerker van een particulier bedrijf in, Raju Jain, die op zijn beurt contact met mij opnam. Dat was op 12 mei.
We namen de eieren mee naar het centrum in de hoop ze te kunnen redden.
 
Dat was een heel nieuwe ervaring.
 
 
Toen ik de eieren onderzocht, zag ik dat er acht waren beschadigd. Voor de overige eieren maakte ik, na overleg met mijn medewerkers, een provisorisch nestje om ze uit te broeden. We legden de eieren in een bak met grond, takjes, bladeren en gras, prikten er gaten in voor de ventilatie, en zetten hem in een donkere ruimte. Daarna lieten we ze met rust. Een paar dagen later bleek nog een ei te zijn beschadigd. 
We konden niet veel meer doen dan wachten en hopen dat de eieren uit zouden komen.
Anderhalve maand later, op 30 juni, vonden we vijf dunne slangetjes, elk ca. 30 centimeter lang, die zich oprichtten om de wereld te verkennen.
In het provisorisch nest dat dr. Ahmed van aarde, takjes, bladeren en gras had gemaakt, waren vijf Copperhead Racers van 30 centimeter lang uitgebroed. In het provisorisch nest dat dr. Ahmed van aarde, takjes, bladeren en gras had gemaakt, waren vijf Copperhead Racers van 30 centimeter lang uitgebroed.

“Een grijsbruine, reebruine of geelbruine rug met vier zwarte strepen op het voorste deel van het lichaam… Kop koperbruin met zwarte band rond de nek en drie zwarte vlekken die van onderaf tot achter het oog lopen”, precies volgens de beschrijving van Romulus Whitaker en Ashok Captain in hun boek
 
 
Deze niet-giftige slangensoort komt veelvuldig voor aan de rand van de Himalaya en in delen van centraal en oostelijk India.
Enkele dagen geleden hebben we ze in de buurt van Nameri National Park langs de rivier de Nameri vrijgelaten in een gebied, waar er volop voedsel voor hen is: ratten, kikkers, hagedissen en vogeltjes.
Een Copperhead Racer verkent zijn nieuwe omgeving nabij Nameri National Park, India.Een Copperhead Racer verkent zijn nieuwe omgeving nabij Nameri National Park, India.

 overlevingskansen van slangen in de natuur worden niet hoog ingeschat. Maar al weten we niet zeker of ze volwassen zullen worden, we mogen er vrede mee hebben dat we ze de kans hebben gegeven om de strijd om te overleven aan te gaan.
 
Bekijk onze pagina over Noodhulp om meer te lezen over IFAW's werk om dieren in nood te redden.
 
Well Done !! Altijd weer trots op jullie

1 opmerking:

  1. Ahhh hier word ik ook blij van...prachtige diertjes , IFAW weer BEDANKT !

    BeantwoordenVerwijderen