Translate

zaterdag 1 november 2014

Tragisch:Eigenaresse van tientallen zwaar verwaarloosde dieren krijgt hulp GGZ en dieren in beslag genomen



Tientallen dieren uit erbarmelijke omstandigheden gehaald

31 October 2014

In een zwaar vervuilde woning in Hoorn hebben een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en dierenpolitie vorige week tientallen dieren in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen.

 
 


 
 
Toen de inspecteur en agent arriveerden, bleken de ramen te zijn afgeplakt met folie. Vanuit het slot van de voordeur droop een bruine weeïge substantie naar buiten. “We openden de brievenbus en werden bedwelmd door een penetrante geur van urine en uitwerpselen,” vertelt de inspecteur. “De vloeren waren bezaaid met kapotte vuilniszakken, waar de viezigheid uitpuilde. Op de grond lagen lege blikken met vlijmscherpe randen. De muren, deuren, het plafond en de grond zaten vol troep, spinnenwebben en insecten.”



Strikte maatregelen



De inspecteur en agent verschaften zich daarop toegang tot de woning en troffen er een herdershond, twintig katten, vijf vogels en vijftien kippen aan. Ook in de tuin zaten een heleboel dieren, waaronder hanen, kuikens en konijnen. Omdat de dieren vanwege de slechte hygiëne kampten met gezondheidsproblemen, werd er een dierenarts bijgehaald. Deze constateerde dat de leefsituatie in de woning zowel dier- als mensonwaardig was. In overleg met RVO.nl* kreeg de eigenaresse van de woning daarop een aantal strikte maatregelen opgelegd om de omstandigheden voor de dieren en haarzelf te verbeteren

Juiste keuzes


Drie dagen later keerde de inspecteur terug. De bewoonster was begonnen met opruimen, maar gaf te kennen dat ze niet wist hoe ze verder moest. Daarop is besloten om alle dieren direct bij haar weg te halen, met uitzondering van de vijftienjarige hond, die zo gehecht is aan zijn baasje, en zij aan hem, dat het in niemands belang was om ze van elkaar te scheiden. De vrouw krijgt nu hulp van GGZ, waar ze heel blij mee is. “Ze vroeg me nog eens langs te komen als ze haar leven weer op de rit heeft. Uit alles bleek dat ze heel graag wil, maar niet weet hoe. Het bevestigde dat we de juiste keuzes hebben gemaakt,” aldus de inspecteur. "Binnenkort ga ik weer bij haar langs om te kijken hoe het gaat."

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.

1 opmerking:

  1. “Inderdaad een tragedie, iemand die zoveel hart voor dieren heeft dat ze het niet kan opbrengen “nee” te zeggen als het gaat om een zwerfdier, een dier dat bij haar gedumpt wordt of een dat bij anderen overcompleet is, maar die niet de practische vaardigheden heeft om met weinig middelen de boel toch overzichtelijk en goed lopend te houden En als het eenmaal wat uit de hand loopt zit je zo in een chaos waar je helemaal geen weg meer mee weet. En de eenzaamheid die er uit voortvloeit: weinig mensen hebben zin om koffie bij je te drinken uit een groezelig kopje met een vette rand, zittend in stank en kattenharen enz. En dan zoekt zo`n dierenmoeder het nog meer bij dieren, die niet smalen of je ontwijken. Wat een taak trouwens van de hulpverleners van GGD e.d. en wat een geluk dat die ook oog hebben voor de hartwarmte die ten grondslag ligt aan de hele toestand en niet met de botte bijl werken. En de lieve trouwe hond mag bij zijn liefhebbende baasje blijven. Voor allemaal een aantal schietgebedjes: voor de eigenares, de dieren en de hulpverleners!” Aleid Stoel

    BeantwoordenVerwijderen