Translate

vrijdag 6 maart 2015

Zimbabwe verkocht 80 baby olifanten aan onder meer China voor het vermaak van het publiek



Zijn Chinese dierentuinen een ‘acceptabele’ bestemming voor wilde olifantjes uit Zimbabwe?

Sinds enige tijd gaat het verhaal dat Zimbabwe zo’n 80 jonge olifantjes heeft weggehaald bij hun wilde kudde om ze te verkopen aan buitenlandse kopers, onder meer in China.Verdere informatie over de transactie is nauwelijks te vinden. Zo weten we niet om hoe veel olifanten het precies gaat, of naar welk land (of welke landen) ze gaan.
Een realityshow op de Chinese televisie getiteld ‘Bijzondere Dierenvrienden’ toonde recent de acrobatische toeren van een olifant in het Chimelong Safari Park in het zuiden van China. Het arme dier moest steeds opnieuw zijn kunsten vertonen voor het publiek. Een realityshow op de Chinese televisie getiteld ‘Bijzondere Dierenvrienden’ toonde recent de acrobatische toeren van een olifant in het Chimelong Safari Park in het zuiden van China. Het arme dier moest steeds opnieuw zijn kunsten vertonen voor het publiek.

verhaal dat Zimbabwe zo’n 80 jonge olifantjes heeft weggehaald bij hun wilde kudde om ze te verkopen aan buitenlandse kopers, onder meer in China.
 
Afrikaanse olifanten zijn beschermd onder het CITES-verdrag (Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten), dat de internationale handel in olifanten en afgeleide producten verbiedt of aan banden legt.
Speculaties rond de export van de olifantjes wekten wereldwijd zo veel verontwaardiging, dat het CITES Secretariaat besloot een openbare verklaring uit te gegeven. In de verklaring wordt aangegeven dat de uiteindelijke beslissing niet aan het Secretariaat is. En dat het importerende land moet bepalen of de levende olifanten naar een ‘passende en acceptabele bestemming’ gaan.
Onder ‘passend en acceptabel’ wordt in het CITES-document verstaan:
 
“dat de bestemming voor levende dieren van dien aard dient te zijn dat een humane behandeling van de dieren gewaarborgd is”.
 
China is genoemd als een van de mogelijke bestemmingen voor de levend geëxporteerde olifantjes.
En dat komt niet als een verrassing.
In China zijn olifanten een grote toeristische publiekstrekker. Chinese dierentuinen doen er dan ook alles aan om eigen olifanten te bemachtigen.
In november 2012 kochten twee Chinese dierentuinen in het noorden en noordwesten van het land vier olifantenkalfjes van Zimbabwe. Drie van de vier baby-olifantjes bleken niet bestand tegen het trauma van de scheiding van hun familie, en de overgang naar een bitter koude omgeving. Ze overleden al snel.
Een olifant hoort niet in een dierentuin thuis. Zelfs de modernste dierentuinen, waar de meest vooruitstrevende technieken en methoden worden toegepast, kunnen niet voorzien in de fysieke en psychische behoeften van deze uiterst intelligente en sociale dieren.
Een eenzame olifant staat op een betonnen vloer in een dierentuin.Een eenzame olifant staat op een betonnen vloer in een dierentuin.

In gevangenschap kan een olifant niet zijn natuurlijke gedrag vertonen, en de leefomgeving voorziet niet in zijn fysieke behoeften (geïsoleerde opsluiting, kleine verblijven, betonnen vloeren). Deze omstandigheden veroorzaken stress, die schadelijk is voor hun gezondheid.
Olifanten in dierentuinen sterven veel jonger dan hun in het wild levende soortgenoten. De dieren die wel in leven blijven, lijden vaak aan chronische ziekten als tuberculose, chronische aandoeningen aan poten en gewrichten, en psychische klachten.
De ontoereikende leefomstandigheden zijn echter niet het enige probleem. In China ontbreken dierenwelzijnswetgeving en handhavingsmechanismen voor een goede bescherming van wilde dieren. Het gevolg is dat dieren in dierentuinen vaak slecht of onmenselijk worden behandeld.
Een olifant in een andere dierentuin vertoont zijn verplichte kunsten.Een olifant in een andere dierentuin vertoont zijn verplichte kunsten.

Volgens een onafhankelijk rapport van Chinese universiteitsstudenten die in 2011 21 dierentuinen in China observeerden, worden wilde dieren door dierentuinen en safariparken uitsluitend gezien als lucratieve geldmachines.
Zo lang ze in leven zijn, worden de dieren geslagen en gepord, en wordt ze slaap en voedsel ontzegd, om ze te dwingen allerlei soorten onnatuurlijk gedrag te vertonen. Olifanten laat men acrobatische acts opvoeren. Tijgers moeten door brandende hoepels springen. En regelmatig moeten roof- en prooidieren samen optreden in een ‘Grote Parade’.
Om de winsten zo hoog mogelijk te maken, laat men veel dieren uren achtereen ‘werken’. En dieren die niet werken, moeten in hun eigen onderhoud voorzien door bij toeristen te ‘bedelen’ zodat deze voedsel kopen om aan hen te voeren.
En als dierentuindieren overlijden, dan wordt er ook nog eens aan ze verdiend door ze op het menu te zetten in de restaurants op het terrein van deze dierentuinen en safariparken.

Vertaling van de Chinese tekst in beeld: “Nog een keer!”

Een realityshow op de Chinese televisie getiteld ‘Bijzondere Dierenvrienden’ toonde recent de acrobatische toeren van een olifant in het Chimelong Safari Park in het zuiden van China. Het arme dier moest zijn kunsten steeds opnieuw vertonen voor het publiek.
Als u bedenkt onder hoeveel fysieke, mentale en psychische druk deze olifant staat, voorstelling na voorstelling!
 
En als u denkt aan het leed van jonge olifantjes die in het wild worden weggehaald bij hun moeder, om aan dierentuinen en safariparken in China te worden verkocht.
Vindt u dan dat deze dierentuinen en safariparken een ‘passende en acceptabele bestemming’ zijn voor de olifantenkalfjes van Zimbabwe?
Ik heb veel waardering voor de Franse regering die de aankoop van 20 olifanten van Zimbabwe afwees, met als argument dat een dergelijke verhuizing voor deze intelligente dieren traumatische gevolgen zou hebben.
 
Ik hoop dat de Chinese autoriteiten het humane, ethische voorbeeld van Frankrijk zullen volgen.
Want olifanten blootstellen aan levenslang leed in dierentuinen en safariparken is op geen enkele manier passend of acceptabel te noemen.
 
Lees meer over IFAW's werk om olifanten te beschermen op onze speciale pagina hierover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten