Translate

donderdag 18 juni 2015

122 geleewiekte zwanen gevonden bij zwanendrifter in beslag genomen ( video )




Piet Oostveen uit Nieuwerbrug toont een van zijn zwanen
           Fotograaf Pim Mul
De populatie van zwanendrifter Piet Oostveen is deze week flink uitgedund. In Nieuwerbrug werden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 87 zwanen in beslag genomen.
Van de in beslag genomen jonge dieren bleek tijdens een controle meer dan de helft niet de juiste poot ring om te hebben. Bovendien kon de zwanendrifter volgens de NVWA niet aantonen dat de jonge knobbelzwanen die in zijn tuin zaten, afkomstig waren van gefokte ouderparen. Dat wijst erop dat de dieren waarschijnlijk in het wild zijn gevangen.


,,We zijn gaan kijken na een tip,'' geeft woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA aan. Vervolgens bleek dat van de 87 dieren die zijn meegenomen, geen ouders te vinden waren.

De omvangrijke inbeslagname van dinsdagavond volgt nadat ook eind vorige maand al 35 zwanen van de zwanendrifter in beslag werden genomen. Dit gebeurde toen de dieren onderweg waren naar een nieuwe verblijfplaats in België. "Bij die inbeslagname zijn we geholpen door de politie,'' weet Mastenbroek. De actie vond plaats in samenwerking met de politie Krimpenerwaard.

De 122 zwanen van de twee inbeslagnames zijn allemaal ondergebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar blijven ze, tot duidelijk is hoe de zaak verder wordt afgehandeld.

 
 
Foto: Saskia van Rooy
 
De NVWA houdt Oostveen al maanden in de gaten, weet Mastenbroek. Dit naar aanleiding van aanhoudende klachten over de werkwijze van de Nieuwerbrugger bij het zwanendriften.

Met name een reportage van tv-programma EenVandaag zorgde voor beroering. De Stolwijkse dierenarts Saskia van Rooy figureerde in deze uitzending, omdat zij al langere tijd de praktijken van Oostveen in de gaten houdt, omdat zij het zwanendriften uit wil bannen. "Ik kan het niet aanzien dat zwanendrifters ze illegaal vangen en verminken. Iemand moet dit aan de kaak stellen,'' stelde ze vorige maand in deze krant.

De familie zelf wil niet reageren op de inbeslagname deze week en eind vorige maand, omdat de NVWA volgens hen 'toch alles beter weet.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten