Translate

maandag 2 november 2015

Moeilijk te snappen maar wat een knap stukje innovatie ( video met prima uitleg )

Met dank aan www.proefdiervrij.nl

https://proefdiervrij.nl/proefdiervrij-onderzoek-living-biobank Link naar video met prima uitleg

Vanuit het Fonds Proefdiervrij Onderzoek financiert Proefdiervrij de Living Biobank, het onderzoek van Dr. Robert Vries, managing director van Hubrecht Organoid Technology. de Living Biobank is een onderzoek waarbij gebruik van proefdieren onnodig kan worden gemaakt.

Hub-RobertVries-82

Dr Robert Vries: ‘Wat de Living Biobank zo bijzonder maakt is dat, als in een soort bibliotheek, menselijk weefsel in de vorm van organoids, met alle mogelijke erfelijke eigenschappen, beschikbaar wordt gemaakt voor onderzoek. Het is een compleet nieuwe manier van onderzoek doen. We hebben als het ware ‘mensen in een schaaltje’. Dat geeft veel meer directe informatie dan dierproeven.We hebben ons tot doel gesteld dat 25% van de proefdieren wordt vervangen door de Living Biobank.‘ 

Van stamcel naar organoids naar biobank

Nieuw: stamcellen uit volgroeide mens

 Wat zo nieuw is dat het team van Dr. Robert Vries de manier ontdekte om stamcellen te winnen uit de darm van de volgroeide mens. Daarmee kan je menselijk weefsel kweken met de individuele eigenschappen, het DNA, van de patiënt die je wil onderzoeken.

Organoids
Hub-RobertVries-53

Deze stamcellen worden opgekweekt in bakjes met een speciaal medium dat ervoor moet zorgen dat de cellen zich gaan delen èn (door toevoeging van bepaalde stoffen) de opdracht krijgen om zich te ontwikkelen tot het gewenste soort weefsel. Deze cellen groeien uit tot celklompjes, de organoids. Organoids zijn niet alleen representatief voor bijvoorbeeld de alvleesklier of de lever, maar geven ook informatie over het unieke DNA van een specifiek persoon.

Living Biobank
HansClevers-Biobank-0079 bewerkt

Door organoids met al hun erfelijke informatie in te vriezen en te verzamelen in de biobank wordt een ‘bibliotheek’ van organoids gevormd. Onderzoekers hebben daardoor direct toegang tot weefsels met alle mogelijke erfelijke eigenschappen.  Bijvoorbeeld van mensen met taaislijmziekte (eerder dit jaar te zien in het tv-programma De Wereld Draait Door) of een erfelijke vorm van borstkanker, maar ook van gezonde weefsels. Door deze biobank is het mogelijk om onderzoek te doen naar het de werking van potentiële medicijnen èn, met gezond weefsel, te checken op mogelijke bijwerkingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten