Translate

maandag 29 februari 2016

Europees Parlement neemt motie aan tegen illegale handel huisdieren ( broodfokkers )



        Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen die er op termijn voor moet zorgen dat er een einde komt aan de groeiende illegale handel in honden en katten. Het is de bedoeling dat er een Europees registratiesysteem voor huisdieren komt, waardoor het veel moeilijker wordt om illegaal dieren binnen Europa te vervoeren en te verhandelen. De Dierenbescherming heeft via Eurogroup for Animals de campagne voor deze motie ondersteund en is dan ook blij dat er nu serieus werk van gemaakt wordt.


Dat er maatregelen getroffen worden om het vervoer van huisdieren binnen Europa aan banden te leggen, is noodzakelijk omdat er nu vaak misbruik wordt gemaakt van een regeling bedoeld voor mensen die met hun huisdier binnen Europa verhuizen, hun dier meenemen op vakantie of bijvoorbeeld naar dierenshows. Deze regeling is dus uitdrukkelijk niet bedoeld voor handelaren. Van deze handel in dieren wordt geschat dat het op de derde plaats van meest winstgevende illegale handel komt, na wapens en drugs.
Pups op transport voor handel. Archiefbeeld Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming  ( LID )

Dierenleed door handel

De illegale handel in huisdieren, met name hondenhandel, zorgt voor veel dierenleed. In zogenaamde puppyfarms worden puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden gefokt. De moederhonden zitten hun leven lang opgesloten in te kleine hokken en zijn eigenlijk constant zwanger om maar zoveel mogelijk 'handel' te produceren. De pups worden vaak te jong, niet gevaccineerd, niet gechipt en niet gesocialiseerd op transport gezet om in andere landen voor dikke winst te worden verkocht. Deze slechte start kan de pups hun leven lang achtervolgen doordat ze bijvoorbeeld gedragsproblemen krijgen. Daarnaast lopen ze een verhoogde kans om ziek te worden of ziekten te verspreiden onder andere dieren en zelfs mensen. Rabiës is hier het bekendste voorbeeld van.

Uitwisseling gegevens binnen Europa

Initiatiefnemer van de motie, parlementslid Renate Sommer vertelt: "Veel lidstaten hebben al een systeem voor identificatie en registratie voor huisdieren (Chip je dier). We willen niet het wiel opnieuw uitvinden, het is niet de bedoeling om een registratie op Europees niveau te organiseren. Wat we nodig hebben, is in elk land dezelfde informatie die vervolgens onderling uitwisselbaar is. Dit zou voor elke lidstaat haalbaar moeten zijn en de Europese Commissie hoeft zich geen zorgen te maken over subsidies."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten