Translate

zondag 15 mei 2016

Zeehondenjacht weer begonnen maar afzetmarkt voor zeehondenproducten bijna verdwenen ( video )


Nieuwsbericht: www.bontvoordieren.nl

In Canada is de wrede zeehondenjacht weer van start gegaan. Canada geeft toestemming voor het doodknuppelen van 400.000 zeehonden, maar de laatste jaren is de afzetmarkt voor zeehondenproducten vrijwel verdwenen en worden er gemiddeld 50.000 zeehonden gedood. Vorig jaar ging de laatste export van zeehondenbont richting China. Bont voor Dieren protesteerde vandaag voor de ambassade van China om hen te overtuigen ook ‘nee’ te zeggen tegen zeehondenbont.

Directeur van Bont voor Dieren Nicole van Gemert: “Een importverbod op zeehondenproducten in China zou het laatste zetje kunnen betekenen om een einde te maken aan de Canadese zeehondenjacht. Ze kunnen de huiden nu al bijna nergens meer kwijt. De Canadese regering heeft vervolgens besloten flink te investeren in een afzetmarkt in China. Wij willen de Chinezen duidelijk maken dat ze zich laten misbruiken door zeehondenvellen te importeren die de rest van de wereld niet meer wil vanwege de onnoemelijke wreedheid van de jacht.”


Voor de Chinese ambassade in Den Haag heeft Bont voor Dieren met een bloedend model in zeehondenbontjas een duidelijk statement gemaakt tegen de brute zeehondenjacht en de import van zeehondenbont door China.  Samen met voorbijgangers hebben zij de brievenbus gevuld met brieven waarin zij vragen om een importverbod in China.

De commerciële jacht vindt ieder jaar plaats in het noorden van Canada. Ondanks de subsidies die Canada ieder jaar uitdeelt aan de jagers, wordt het vangstquotum niet gehaald. Een belangrijke oorzaak is  het gebrek aan afzetmarkten. In 2014 kwam de Wereldhandelsorganisatie met een historische uitspraak dat landen het recht hebben om producten te weigeren als het publiek bepaalde producten niet meer accepteert (bijvoorbeeld in verband met het dierenleed achter de productie). Vijfendertig landen hebben inmiddels een importverbod op zeehondenproducten ingesteld, waaronder de Europese Unie, VS en Rusland. In 2015 ging vrijwel alle resterende export naar China.

Actie_Den_Haag_China_zeehondenjacht2
Vorig jaar nog besloot de opkoper van zeehondenhuiden Carino Ltd, zelfs geen subsidies aan te nemen van de Canadese overheid, omdat er onvoldoende vraag was naar de producten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten