Translate

donderdag 18 augustus 2016

Misselijk makende beelden: Help een eind te maken aan selfie-beren en bier-beren in Albanië ( petitie )


DE ZIELIGSTE BEREN VAN EUROPA MOETEN GERED WORDEN
VIER VOETERS wil eind aan inzet selfie-beren en bier-beren in Albanié
 
 
Amsterdam, 17 augustus 2016 – Ze moeten zorgen voor vrolijk vermaak, maar het leven van de ca. 50 in gevangenschap gehouden beren in Albanië is verre van leuk. Volgens onderzoek van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS worden de mishandelde, verwaarloosde en hongerige beren bij hotels, restaurants en benzinestations een attractie voor toeristen. Ook worden zogeheten selfie-beren ingezet zodat mensen ‘stoere’ foto’s kunnen maken met de dieren.
 OMG !! Beer Jeta
 
Experts van VIER VOETERS hebben maandenlang onderzoek gedaan en vreselijke wreedheden tegen de beren vastgelegd. “Deze beren leven in vreselijke omstandigheden”, vertelt Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland. “Beren leven in smerige, veel te kleine kooien. Hun leven bestaat uit beton en tralies. Veel beren hebben grote gedragsproblemen ontwikkeld, veel dieren hebben wonden en sommige zijn zo ondervoed dat ze van de honger dreigen te sterven.”
 
Beer Tomi
 
Een triest voorbeeld is beer Tomi. Hij wordt gehouden in een vochtige betonnen kooi naast de toiletten van een restaurant. “Tomi vertoont sterk stereotiep gedrag. Hij loopt continu heen en weer en bijt zichzelf” zegt De Ligt. “In zijn veel te kleine kooi kan hij op geen enkele manier natuurlijk gedrag vertonen; hij kan zich nauwelijks bewegen en al helemaal niet graven of een bad nemen. Om zijn situatie nog erger te maken krijgt hij van zijn eigenaar bier te drinken in plaats van water.”
 
Net zo verschrikkelijk is het verhaal van selfie-beer Jeta. Met een ketting aan een pijnlijke neusring wordt deze berin dagelijks onder de brandende zon van de stad naar het strand en andere toeristische attracties gevoerd, zodat toeristen tegen betaling een foto met haar kunnen maken. Het lijkt ondenkbaar dat mensen niet zien dat de beer vreselijk lijdt, maar het verlangen om een stoere foto op Facebook of Instagram te kunnen plaatsen lijkt groter dan het medelijden.
 
 Tomi
 
De bruine beer is een beschermde soort volgens Albanese en internationale wetgeving. Desondanks dalen de aantallen wilde bruine beren en groeit het aantal dieren in privébezit. Samen met de Albanese minister van Milieu wil VIER VOETERS dit probleem aanpakken met nieuwe wetten en het beter handhaven van de reeds bestaande wetgeving. In maart van dit jaar hebben beide partijen een intentieverklaring getekend om tot een diervriendelijke en duurzame oplossing te komen.
 
 Jeta
 
Dierenliefhebbers kunnen dit initiatief ondersteunen door het tekenen van de petitie op www.savethesaddestbears.com.
 
 
******************************************************************** 
Ontmoet onze beren. Niet in de gelegenheid om één van onze berenparken te bezoeken? Bekijk dan onze nieuwe virtuele tour!
 
Meet our bears: Don’t have the chance to visit one of our five BEAR SANCTUARIES? Then why not take our new virtual tour instead!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten