Translate

maandag 5 december 2016

Schokkend beelden van Nederlandse nertsenfokkerij in Polen ( undercover video )



Gedurende twee maanden heeft een undercover arbeider van de Poolse dierenbeschermingsorganisatie Otwarte Klatki gewerkt bij de Nederlandse nertsenfokker Leeijen in Masanowie, Polen. Hij maakte beelden en opnames van de dagelijkse werkzaamheden, waaronder talrijke gevallen van ernstige dierenmishandeling. Op de fokkerij waar hij werkte worden jaarlijks meer dan 80.000 Amerikaanse nertsen gedood en gevild voor hun bont. Bont voor Dieren heeft in augustus 2016 vrijwel identieke beelden naar buiten gebracht van dezelfde fokker Leeijen op een locatie in Nederland.

Het schokkend beeldmateriaal toont vele gevallen van wrede mishandeling; nertsen worden afgestraft door ongeduldige medewerkers, tegen de muur gegooid, vertrapt als ze proberen te ontsnappen, en in de kooien gegooid. Eén van de ergste gevallen die getoond wordt is een levende nerts met grote open wond waarbij de maden uit zijn wond kruipen.



“Het moeilijkste deel was het doden van de dieren en het zinloze geweld” – zegt de anti-bontactivist die undercover ging op de fokkerij. “De nertsen in kooien krijsen, piepen en verminken zichzelf. Er zitten heel veel gewonde dieren tussen”. De video opnamen tonen nertsen die gedeeltelijk verlamd zijn, of met zichtbaar bloederige wonden waar botten uitsteken of larven uitkruipen.

Het enige dat je kunt doen is de nerts verplaatsen of het gebruiken van ontsmettingsmiddel spray. “Het is zo’n speciale spray die kan worden gespoten op gewonde nertsen, maar vrijwel niemand gebruikt het. Bij dit werk gaat het niet om de dieren, maar om het bont”- voegt de filmer eraan toe. Elke dag verwijdert het personeel tientallen dode nertsen uit de kooien.
De foto’s en video’s die Bont voor Dieren vorig jaar verspreidde waren gemaakt op nertsenfokkerijen in Nederland. Ook werden beelden gepubliceerd van Nederlandse nertsenfokkers in Polen, Letland en Litouwen. Hier zijn ook weer nertsen te zien in krappe kooien, veelal met gapende wonden en ontstekingen.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Alle opnames weerleggen keer op keer een van de meest gerenommeerde mythes over de bonthandel, namelijk dat fokkers goed zouden zorgen voor de nertsen. Waar de fokkerij ook staat, of dat in Nederland, Polen of ergens anders in de wereld is: er is een totaal gebrek aan dierenwelzijn. De consument moet inmiddels ook beter weten. Bedenk bij een bontkraag dat er recent nog maden uitkropen, dat moet voldoende motivatie geven om van de koop af te zien lijkt mij.’

De Poolse fokkerij is van de gebroeders Leeijen uit Nederland. De multimiljonairs worden beschouwd als de grootste producent van nertsenbont in de wereld en stonden in 2013 nog in de Quote 500. Het bedrijf heeft 14 boerderijen in Polen. Het is een van de vele Nederlandse bedrijven die investeren in de Poolse bontindustrie. Volgens een Deens magazine van nertsenhouders bezitten Nederlanders in dertien verschillende landen 44 nertsenfokkerijen.
Samen met Animal Rights probeert Bont voor Dieren het dierenleed op nertsenfokkerijen van Nederlanders publiek te maken. Ook volgen zij nertsenfokkers naar het buitenland om vast te leggen wat er op zo’n bontfokkerij gebeurd.

2 opmerkingen:

  1. Smerige rot schoften! Ik hoop dat iedereen die echt bont gebruikt geplaagd zal worden door zulke verschrikkelijke nachtmerries waarin ze precies voelen wat deze arme diertje hebben moeten voelen. Walgelijk lui die denken dat bont hen mooier maakt maar het toont slechts hun slechte en oppervlakkige karakter

    BeantwoordenVerwijderen